Sloboda i izbor

Postoji spoljašnja sloboda koja se odnosi na uslove spoljašnje sredine koji osobi omogućavaju da radi sve što joj padne na pamet. Ukoliko ovakav splet okolnosti ne uključuje i unutrašnji vid slobode, onda osobi ne donosi trajno zadovoljstvo i ispunjenost.

Unutrašnja sloboda zavisi od toga koliko se iznutra osećamo slobodnim, u kojoj meri doživljavamo da imamo izbor ili prisilu (doživljaj moranja) da neku radnju izvršimo. Svi mi ovaj svet posmatramo sa određenim filterima koje smo počeli da ugrađujemo još tokom detinjstva. Oni čine da neke stvari koje postoje prosto ne vidimo, ili da vidimo one koje ne postoje. Tako se smanjuje vidljivost mogućih rešenja koja se oko nas nalaze. I onda živimo u teskobi i sa doživljajem odsustva izbora i smisla.

Ali ako se upustimo u rad na oslobađanju od tih svojih filtera, postepeno nam se otvara jedno more različitih mogućnosti (izbora) a onda je znatno lakše izaći na kraj sa svim ostalim teškoćama. Lakše je odustati kada nešto prevazilazi naše trenutne mogućnosti, lakše je i boriti se za ono što nam je tu negde na dohvat ruke.

 Share

Facebook stranica: Car je go – šta ćemo sad @CarJeGoStaCemoSad

Ukoliko želite da dobijate obaveštenja o novim sadržajima na sajtu, upišite svoj e-mail:

Upišite kod c756 ->

Bez odobrenja autora zabranjeno je kopiranje i objavljivanje sadržaja na drugim mestima.
Created 2020-2022 by Telesna psihoterapija | All Rights Reserved |